Project Description

  Στο μέσον της πεδιάδας του Μαραθώνα βρίσκεται ο παγκοσμίως γνωστός Τύμβος των Αθηναίων, που κάλυψε τους 192 νεκρούς Αθηναίους οπλίτες μετά την περίφημη μάχη του 490 π.Χ., κατά την οποία 10.000 Αθηναίοι και οι 1.000 σύμμαχοι από τη μικρή Πλάταια της Βοιωτίας παρατάχθηκαν και νίκησαν υπό την ηγεσία του Μιλτιάδη τον πανίσχυρο Περσικό στρατό. Η μάχη αυτή υπήρξε η πρώτη μιας σειράς μαχών που έδωσαν οι ελληνικές πόλεις απέναντι στην περσική εισβολή, σταματώντας το κύμα του περσικού επεκτατισμού προς τα δυτικά.


  Προκειμένου να εξάρουν τον ηρωισμό των πεσόντων, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να τους θάψουν στο πεδίο της μάχης και όχι όπως συνηθιζόταν στο Δημόσιο Σήμα, στο σημερινό Κεραμεικό. «Οι κυπαρισένιες λάρνακες με τα λείψανα των νεκρών τοποθετούνται στο Δημόσιο Σήμα, στο ωραιότερο προάστιο της πόλης και πάντοτε σ’ αυτό θάβονται αυτοί που έχουν πέσει στους πολέμους, εκτός από εκείνους που έπεσαν στο Μαραθώνα. Αυτούς, επειδή θεωρήθηκε η ανδρεία τους εντελώς εξαιρετική, τους έθαψαν στο πεδίο της μάχης.»(Θουκυδίδης, ΙΙ, 34,5-6).

  Τα σώματα των νεκρών παραδόθηκαν στις οικογένειές τους, που μετέβησαν στο πεδίο της μάχης και φρόντισαν για την καύση του κάθε νεκρού ξεχωριστά. Οι τελετές έκλεισαν με τα περίδειπνα (νεκρόδειπνα) που παρέθεσαν οι οικογένειες για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τα λείψανα και τις στάχτες στον χώρο του Τύμβου, πρόσφεραν αγγεία και τα κάλυψαν με χώμα, δημιουργώντας ένα μικρό λόφο. Στην κορυφή του στήθηκαν στήλες με τα ονόματα των νεκρών κατά φυλές.