Project Description


  Κατά τις εργασίες κατασκευής του Σταθμού «Χολαργός» του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Αθηνών (2007 – 2009) στη Λεωφόρο Μεσογείων αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα από εργαστήρια κεραμεικής, τμήμα μιας σημαντικής αρχαίας οδού και τμήμα νεκροταφείου κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της.

  Η αρχαία οδός οδηγούσε από το άστυ, από τις πύλες Διοχάρουςστο θεμιστόκλειο τείχος – στην περιοχή ΝΔ της πλατείας Συντάγματος – προς τη Μεσογαία. Η σημερινή λεωφόρος Μεσογείων διαπιστώθηκε ότι ακολουθεί τη χάραξη της αρχαίας οδού. Από το αρχαίο οδόστρωμα, εξαιτίας μεταγενέστερων επεμβάσεων, έχουν διασωθεί μόνον δύο παράλληλες λωρίδες του 5ου αιώνα π.Χ., καθώς και ένας αποστραγγιστικός αγωγός, λαξευμένος στον βράχο, ο οποίος πιθανώς ήταν σε χρήση έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οδός είχε επιστρωθεί ξανά τον 4ο αιώνα π.Χ. Και στις δύο πλευρές της οδού, αποκαλύφθηκαν αποσπασματικά κλίβανοιγια το ψήσιμο πήλινων αγγείων, οι οποίοι ανήκαν σε εργαστήρια της ύστερης ελληνιστικής/ πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου (1ος αι. π.Χ./ 1ος αι. μ.Χ.). Τμήμα της αρχαίας οδού διατηρήθηκε καταχωμένο στην θέση του, ενώ τα τμήματα του οδοστρώματος και του αποστραγγιστικού αγωγού αποσπάστηκαν και εκτίθενται στον Σταθμό.

  Δίπλα στην αρχαία οδό, σύμφωνα με τη συνήθεια της αρχαιότητας, είχε δημιουργηθεί νεκροταφείο. Από το νεκροταφείο ερευνήθηκαν οκτώ ταφές των κλασικών χρόνων (5ου αι.π.Χ.), δυστυχώς εν μέρει κατεστραμμένες και συλημένες. Πρόκειται για πώρινες σαρκοφάγους, μαρμάρινους κιβωτιόσχημους τάφους που μιμούνται σαρκοφάγους, ταφές μικρών παιδιών σε πήλινες λάρνακες καθώς και κεραμοσκεπής τάφος. Από το ίδιο νεκροταφείο προέρχεται σύνολο από επιτύμβια μαρμάρινα μνημεία (ανάγλυφες στήλες, λήκυθοι) του 4ου αι. π.Χ. που βρέθηκαν στην περιοχή τη δεκαετία του 1960, και αρχικά ήταν στημένα σε έναν ή περισσότερους ταφικούς περιβόλους. Τα ευρήματα από τις παλαιές και νεότερες ανασκαφές στην περιοχή φυλάσσονται αντίστοιχα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.